Berlijn-Praag Gravel 750

We gaan deze reis met de gravelfiets het oosten van Duitsland, het uiterste zuidwesten van Polen en een deel van Tsjechië verkennen. We beginnen in het enerverende Berlijn, een stad met een roemruchte historie waar vooral het meer recente verleden haar stempel op de stad heeft gedrukt. Je verblijf in Berlijn is te verlengen met 1 of 2 nachten. Dat geeft je de mogelijkheid meer van deze interessante stad te bekijken.
Op 15 juni gaan we dan van start met een relatief vlakke 1e etappe waar we aanvankelijk de route van de Berlijnse Muur volgen. We komen langs East Side Gallery: een restant stuk muur met kunstwerken van 180 verschillende artiesten. Goed fotomoment! Vervolgens fietsen we door het Spreewald, een waterrijk gebied met veel kanaaltjes, stroompjes, vennen, bossen en akkerland. We passeren Dresden aan de oostzijde en gaan de bergen in van het grensgebied van Duitsland, Polen en Tsjechië. Daar draait onze route van noord-zuid naar west-oost. We gaan verschillende landsgrenzen over en komen langs het drielandenpunt. Op de laatste dag verlaten we bergen, fietsen we de langste etappe van de reis en eindigen we op de Karelsbrug in Praag. We verblijven daar 1 nacht, je kunt de volgende dag met de trein terug. Overdag, of met de nachttrein, zodat je die dag nog de tijd hebt om meer van Praag te zien. Je kunt je verblijf verlengen.

dag tot dag

DAG 1 – Aankomst Berlijn

DAG 2 – Berlijn – Lübbenau
groen 140km/400hm
blauw 150km/500hm
We starten in het hart van Berlijn, bij de Brandenburger Tor, dichtbij ons hotel gelegen. We fietsen langs oude delen van de Muur en laten dan snel de drukte van de stad achter ons. We rijden het prachtige platteland van Brandenburg in. Afwisselend fiets je langs kanaaltjes, door het bos, over bruggen en sluisjes en door dorpen met traditionele houten huizen waar uiteraard ook vaak en hopelijk rond een uur of 11 een Konditorei te vinden is: Kaffee und Kuchen.

DAG 3 – Lübbenau – Bischofswerda
blauw 130km/900hm
Ook op dag 2 fietsen we door een waterrijk gebied. In de 1e 80 kilometer maken we nog weinig hoogtemeters. Daarna wordt het parcours meer geaccidenteerd met als hoogste punt vandaag de Schwedenstein (420m). In het gelijknamige bergrestaurant zou je pauze kunnen houden hoewel het hierna niet ver meer is naar onze eindbestemming Bischofswerda.

DAG 4 – Bischofswerda – Resort LUFT Sněžník
blauw 86km/1500hm
We gaan vandaag de grens over naar Tsjechië. Tijdens deze relatief korte rit komen we door het Elbezandsteengebergte. De rijkdom en diversiteit van dit gebied is adembenemend: smalle valleien, kronkelende paden, geweldige uitzichten, riviertjes en indrukwekkende rotsformaties. We zullen deze dag meer hoogteverschil overwinnen dan de voorgaande dagen. Ons verblijf, Resort LUFT Sněžník, bevindt zich op een hoogte van 600 meter. Een rustige plek middenin de natuur waar we kunnen genieten van de authentieke Tsjechische keuken.

DAG 5 – Resort LUFT Sněžník – Zittau
rood 100km/1600hm
Volledig ontspannen dalen we in de ochtend af van 600 naar 100 meter hoogte. Over een afstand van 10 kilometer. Daarna hebben we nog 90 kilometer te gaan, dwars door Nationalpark Sächsische Schweiz: een ongekend mooi stuk van Duitsland. We gaan 3 x de grens over vandaag en eindigen uiteindelijk in Duitsland, in de fraaie koopmansstad Zittau.

DAG 6 – Zittau – Harrachov
blauw 98km/2100hm
rood 118km/2600hm
Als er een koninginnenrit benoemd moet worden, dan zal het deze zijn. Het is de etappe met de meeste hoogtemeters. We verlaten Duitsland bij het drielandenpunt, gaan definitief Tsjechië in, op een korte doorsteek door Polen na. Het hoogteprofiel laat een langzaam stijgende tendens zien. Op 100 kilometer zijn we op het hoogste punt, 1300 meter.

DAG 7 – Harrachov – Praag
blauw 155km/1300hm
Vanuit het Reuzengebergte dalen we af naar de lager gelegen delen van Tsjechië. In het begin van de rit verzamelen we de meeste hoogtemeters, de laatste 80 kilometer naar Praag zijn ‘Tsjechisch vlak’. De meest markante plek van Praag is wellicht de Karelsbrug, tevens het officiële einde van deze reis.

DAG 8 – Praag
Overdag of met de nachttrein terug naar Nederland. Verlengen? Ook mogelijk.

Vervoer

We beginnen in Berlijn en eindigen in Praag. De heen- en terugreis zijn niet inbegrepen in de reissom en bewust open gelaten in geval je je verblijf zou willen verlengen. Het idee is om per trein te reizen. HiRoads kan de boeking verzorgen. Je fiets gaat mee terug in de HiRoads bus. Je kunt deze in Veenendaal komen brengen/ophalen. Je fiets kan wellicht ook mee op de trein als je dat handiger vindt.

Bagage

De bagage wordt vervoerd van hotel naar hotel door de HiRoads bus.

Verblijf

In hotels. Meerendeel op basis van 2-persoonskamers maar hou ook rekening ermee dat je een keer met 3 of 4 een kamer deelt.

Maaltijden

Ontbijt is bij de prijs inbegrepen. Diner en lunch zijn exclusief. HiRoads reserveert een restaurant voor het diner. Dagelijks wordt er onderweg een bevoorradingstop gemaakt door de HiRoads bus.

Etappedagen & rondritdagen

6 etappedagen en 1 rustdag, in Berlijn

Reisbegeleider

Marcel de Waard
+1

Maximum aantal deelnemers op deze reis: 18

Copyright © 2024 HiRoads. Alle rechten voorbehouden.