Van Ventoux naar Bonette
Door spectaculaire kloven en over verstilde Franse weggetjes fietsen wij in de streek tussen Mont Ventoux en de Col de la Bonette. De ene dag rijden we een uitdagende etappe die alle energie in uw benen aanspreekt. Andere dagen rijden we ontspannen te midden van geurende lavendelvelden. ‘s Avonds genieten we van een voedzame, lekkere en gezonde maaltijd terwijl we bijvoorbeeld uitkijken over het Lac St-Croix. Onder het genot van een heerlijk Frans wijntje!
Dag tot dag
DAG 1 – Aankomst Gap
Er liggen verschillende beklimmingen in de omgeving van Gap die bij uitstek geschikt zijn om alvast de benen los te fietsen. In de avond genieten we van het eerste gezamenlijk diner. We geven aansluitend een instructie over de werking en gebruik van het GPS apparaat.
DAG 2 – Gap-Orpierre
Route sport: 82km/1200hm
Route top: 115km/1800hm
De eerste etappe voert ons over een aantal kleinere beklimmingen. We beginnen met de Col du Villar, de Col de Foureyssasse en vervolgens de klim naar het hoogste punt van vandaag de Col d’Espreaux. Deze Col figureerde nog in de tour van 1986, gewonnen door Greg Lemond, zijn eerste van 3 overwinningen. Deze rit is uit te breiden met de beklimming van de Col St-Jean. Een leuke klim met 600 hoogtemeters die bovendien voorafgegaan wordt door de passage van de Gorges de la Meouge.
Beklimmingen: Col de Villar, Col de Foureyssasse, Col de d’Espreaux, Col La Croix, Col St-Jean (top)
DAG 3 – Rondrit Orpierre
Route sport & top: 97km/1900hm
Orpierre is een slaperig dorpje in een, voor je gevoel, verlaten deel van Frankrijk. We fietsen een ronde met 4 beklimmingen. Onbekende Cols over heerlijke wegen met weinig verkeer. Auto’s zijn hier een exotische verschijning. Een paradijs voor de fietsliefhebber!
Beklimmingen: Col de Serre Larobe, Col des Tourettes, Col de Pommerol, Col du Reychasset
DAG 4 – Orpierre – Malaucene
Route sport: 81km/800hm
Route top: 121km/2250hm
Vanuit Orpierre is het eerst nog vals plat omhoog, voor we 10 kilometer verderop aan de echte klim naar de Col de Perty beginnen. De klim heeft een gemiddelde van 6 procent in de laatste 6 kilometer. Vanaf de top is het voornamelijk afdalen met alleen op het einde van de rit nog een aantal korte klimmetjes. Wie de etappe wil uitbreiden kan in Saint Auban sur l’Ouveze linksaf slaan naar de Col d’Aulan en de Mont Ventoux vanaf Sault, de zogenaamd gemakkelijke kant, beklimmen. Vanaf de top daal je dan af naar de camping in Malaucene.
Beklimmingen: Col de Perty, Col de l’Homme Mort, Mont Ventoux vanaf Sault (top)
DAG 5 – Rondrit Malaucene
Route sport & top: 55km/1600hm
De reden om hier te komen is uiteraard de Mont Ventoux. We beklimmen deze reus vanaf de zwaarste kant, Bedoin. 1600 hoogtemeters in dik 21 kilometer, met een vooral zwaar en steil middengedeelte in het beroemde bos. Het beste is vroeg te beginnen, zeker als er een warme dag wordt voorspeld.
Beklimmingen: Col de la Madeleine, Mont Ventoux vanaf Bedoin
DAG 6 – Malaucene – Manosque
Route sport: 122km/1400hm
Route top: 136km/1500hm
Vandaag is een etappe zonder grote Cols hoewel het nooit echt vlak wordt. Omdat er 122 kilometer moet worden overbrugd zal menigeen de benen toch behoorlijk gaan voelen. Het landschap onderweg is de grote afleider. Al vroeg rijden we door de Gorges de Nesque, later passeren we het middeleeuwse vestingstadje Simiane-la-Rotonde. Dit alles in een decor van geurende paarse lavendelvelden. De etappe kan kort worden uitgebreid met 14 kilometer door heen en weer te fietsen naar de Col de Lagarde-d’Apt. Dit zijn 100 extra hoogtemeters.
Beklimmingen: Gorges de la Nesque, Col de Lagarde-d’Apt (top)
DAG 7 – Manosque – Lac de Sainte-Croix
Route sport & top: 68km/700hm
We gaan op weg naar de Gorges de Verdon. Het is een korte etappe over golvende wegen. Vlak voordat we bij Lac Sainte-Croix aankomen zien we het dorpje Moustiers tegen de hoog oprijzende rotsen liggen. Het dorp is bekend om zijn ‘faience’, een speciaal soort aardewerk en zeker een bezoek waard. Een leuke plek om een terrasje mee te pikken.
DAG 8 – Rondrit Lac de Sainte-Croix
Route sport & top: 76km/2000hm
Amerika heeft zijn Grand Canyon, Frankrijk de Gorges du Verdon. Het is een imposant gezicht om 700 meter de diepte in te kijken en daar de gelijknamige rivier te zien stromen. Over een lengte van 20 kilometer heeft de Verdon een nauwe kloof in het kalksteen geslepen. Wij gaan langs de noordkant en beklimmen eerst de Col d’Ayen. Het hoogtepunt van vandaag is de Routes des Cretes, een ronde van 23 kilometer met 600 hoogtemeters. De uitzichtpunten zijn talloos, de diepte is overweldigend.
Beklimmingen: Col d’Ayen (2x), Routes des Cretes
DAG 9 – Lac de Sainte-Croix – Entrevaux
Route sport & top: 121km/2400hm
Vanwege het drukke verkeer en mogelijk hoge temperatuur is het verstandig vandaag vroeg te ontbijten en vroeg op pad te gaan. Zo hebben we de zuidkant van de Gorges du Verdon nog een klein beetje voor onszelf. Na de beklimming van de source de Vaumale zoeken we via Trigance rustige wegen op. We beklimmen de bescheiden Cote de Saint-Thyrs en daarna opeenvolgende de Col de Saint-Barnabe, Col du Buis en Col des Felines. Dit is de zwaarste etappe van deze reis. Morgen een rustdag!
Beklimmingen: Source de Vaumale, Cote de Saint-Thyrs, Col de Saint Barnabe, Col du Buis, Col des Felines
DAG 10 – Rustdag Entrevaux
DAG 11 – Rondrit Entrevaux
Route sport & top: 83 km/1450hm
Een spectaculaire rit! We fietsen een ronde door 2 van de mooiste kloven van Frankrijk. Tegen de klok in gaan we eerst door de Gorges des Cians, beklimmen Valberg, en keren dan terug door de Gorges de Daluis. De weg terug via de Gorges de Daluis loopt bovenlangs de kloof. De mineralenrijkdom kleurt de rotswanden rood met groene tinten van de koperhoudende mineralen. Terug op de camping staat de kok klaar met een hapje en een drankje, en kunnen we rustig alle indrukken verwerken terwijl we uitkijken over het meertje bij de camping.
Beklimmingen: Gorges du Cians, Valberg, Gorges de Daluis
DAG 12 – Entrevaux-Barcelonnette
Route sport: 82km/1830 hm
Route top: 120km/2500hm
Deze etappe doorkruist het Parc National du Mercantour. Tijdens de beklimming van de Col de la Cayolle worden we getrakteerd op indrukwekkende vergezichten. De top ligt op 2330 meter hoogte. Vanaf Entrevaux betekent dat in totaal 1830 meter klimmen uitgesmeerd over 57 kilometer. De laatste 13 kilometer daarvan zijn de steilste. De afdaling naar Barcelonnette is adembenemend mooi. De etappe is uit te breiden door in plaats van de Col de la Cayolle 2 andere beklimmingen te doen: Col des Champs en Col d’Allos. Een duivels dilemma.
Beklimmingen: Col de la Cayolle, Col des Champs (top), Col d’Allos (top)
DAG 13 – Rondrit Barcelonnette
Route sport: 66 km/1650hm
Route top: 116km/3200hm
De tweede naamgever van deze reis is de Col de la Bonette. We fietsen naar een hoogte van 2800 meter. Het is aan te raden wat energie over te houden voor de laatste kilometer die een stijgingspercentage van 15 procent kent! De Tour de France passeerde er al 4 keer. Volgens de geruchten zou er in 2015 voor het eerst bergop gefinisht worden hetgeen de hoogste aankomst ooit zou worden. Maar bij het bekend worden van de route bleek dat de keus was gevallen op het nabij gelegen Pra-Loup. De liefhebbers kunnen aan de zuidkant afdalen en voor de tweede keer omhoog fietsen.
Beklimmingen: Col de la Bonette noordkant, Col de la Bonette zuidkant (top)
DAG 14 – Barcelonnette – Gap
Route sport & top: 90km/750hm
De laatste etappe gaat aanvankelijk over de wat saaie D900 in de richting van Lac de Serre Poncon. Voordeel is wel dat de weg voornamelijk daalt. In Saint-Vincent-les-Forts slaan we linksaf en begint het mooi te worden. Er volgen een tweetal beklimmingen, de Col Saint Jean en de Col des Garcinets. Daarna dalen we af, steken de rivier La Durance over en rijden over de Col de la Sentinelle naar Gap.
Beklimmingen: Col St-Jean, Col des Garcinets, Col de la Sentinelle
DAG 15 – Vertrek
Vervoer
Eigen vervoer / carpoolen
In verband met de te verwachten verkeersdrukte in het weekend is het HiRoads team al vanaf vrijdagmiddag 31 juli op de camping aanwezig. Iedereen is vanaf dat moment welkom onder de luifel.
Verzamelplaats
Camping Napoleon, Gap
Fietsniveau
- Niveau 3: sport. Voor geoefende racefietsers. We rijden etappes tussen de 50 en 120 kilometer.
- Niveau 4: top. Voor zeer geoefende racefietser. Je kunt dagelijks etappes rijden van boven de honderd kilometer met daarin één of meer zware beklimmingen.
Je kunt per dag bepalen welke route je wilt rijden.
Etappedagen & rondritdagen
Deze reis heeft 7 etappedagen, 5 rondritdagen en 1 rustdag.
Etappedag: we verplaatsen ons naar de volgende camping.
Rondritdag: we rijden een ronde en komen terug op dezelfde camping.
Maaltijden
Een goede maaltijd levert de energie voor een goede prestatie. Je betaalt ter plaatse aan HiRoads een vast bedrag van €15 per dag. Daarvoor verzorgt de kok het volgende:
- Een uitgebreid, gevarieerd, voedzaam en gezond ontbijt
- Tijdens het ontbijt is er de mogelijkheid een lunchpakket te maken
- Per dag één sport/mueslireep en één banaan voor onderweg
- Een tussenstop onderweg
- Bij aankomst op de camping zal er een snack geserveerd worden en tevens limonade, bouillon en af en toe een herstelshake om de eiwit- en koolhydraatreserve weer aan te vullen
- In de avond krijgen we een diner bestaande uit voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht.
De deelnemers zullen ongeveer 2 keer per week helpen met de voorbereiding van het eten en de afwas.
Route & fietsen met GPS
Moeilijk? Wij vinden van niet. Handig? Jazeker! Nieuw is het zeker niet meer, maar als je nog nooit met een GPS toestel hebt gefietst is het toch even wennen. Wij geven je op de eerste dag een uitgebreide instructie hoe je een GPS toestel gebruikt. Nog beter is het natuurlijk als je al een GPS toestel koopt en er een paar keer mee hebt gefietst.
Als je geen GPS toestel hebt krijg je er van ons één te leen!
Elke avond wordt onder het genot van een kopje koffie of iets sterkers de etappe van de volgende dag doorgenomen. Je krijgt een routekaart & alle hoogteprofielen van de te beklimmen Cols en passen te zien, geprojecteerd door een beamer op een groot scherm.